fallback

Плевнелиев: НАТО остава основен източник на стабилност

В резултат на украинската криза ЕС ще намали енергийната си зависимост от Русия, заяви още държавният глава.

03.04.2014 | 17:14 Автор: Мариета Иванова

НАТО остава основният източник на стабилност с оглед на кризата в Украйна, заяви днес президентът Росен Плевнелиев при откриване на международна конференция по случай 10-годишнината от членството на България в Алианса.

 „С оглед на кризата в Украйна политиката на Алианса на отворени врати придобива ново измерение. НАТО остава основния източник на стабилност. Имаме нужда от повече НАТО в България, на Балканите и в Черноморския регион. Алиансът е основна опора, която позволява укрепването на демокрацията, гарантирането на свобода и стабилност. Разширяването на НАТО е отново на дневен ред, като България силно подкрепя тази перспектива”, посочи държавният глава.

Той заяви още, че  в резултат на украинската криза, ЕС ще изгради обща енергийна система и че е трябва да бъде намалена   „енергийната си зависимост от само един източник“.  

„Вярвам, че най-смисленият въпрос, който политиците трябва да си задават преди всяко свое действие, е как ще се отрази на децата на България? Как ще се отрази на следващото поколение, ако продължим да зависим от един доставчик на газ и от една тръба? Как ще се отрази на младите, ако допуснем подписването на договори в българската енергетика в размер на над 50% от БВП на държавата, знаейки че има риск да бъде произведено едно загубено поколение, ако се окаже, че тези договори са изцяло неизгодни или са взети в режим на непрозрачност. Добре ли е за децата на България, ако системно недофинансираме българската армия и нейните способности? Как ще се отрази на младите, ако днес се снишаваме докато отмине бурята на кризата в Украйна и си затваряме очите пред очевидно неспазване на върховенството на закона и то от световна ядрена сила, която е постоянен член на Съвета на сигурност на ООН”, заяви Плевнелиев.

Международната конференция, която продължава два дни е организирана от Дипломатическият институт към Министъра на външните работи, Военната академия „Г. С. Раковски” и Атлантическия клуб в България. Конференцията се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев със специалната подкрепа на НАТО и Министерския съвет. Събитието е част от Националния план от инициативи, с които страната ни ще отбележи през 10-та годишнина от присъединяването към Организацията на Северноатлантическия договор. Специални гости и лектори на конференцията бяха Нейно превъзходителство посланика на Съединените щати Марси Райс и Симеон Сакскобурготски, който беше министър-председател, когато страната ни беше приета в Алианса. Сред гостите беше и президентът Петър Стоянов, който също има принос към присъединяването ни в НАТО.

fallback
Още от България
fallback