БСП и ДПС атакуваха указа на президента за ЦИК в КС

Общо 117 депутати са се подписали под искането до Конституционния съд

02.04.2014 | 18:16 Редактор:
БСП и ДПС атакуваха указа на президента за ЦИК в КС
БСП и ДПС атакуваха указа на президента за ЦИК в КС

БСП се закани миналата седмица, че ще внесе жалба в Конституционния съд срещу президента Росен Плевнелиев заради указа, с който назначи състава на ЦИК и днес го направи, пише Dnes.bg. 

Внесохме искане за обявяване за противоконституционен указа, съобщи зам.-председателят на парламента Мая Манолова от БСП.

Под искането до КС са се подписали 117 депутати от БСП и ДПС. „Атака” и ГЕРБ не са участвали.

Мотивите на депутатите да искат отмяна на решението на президента са, че с него държавният глава е нарушил два конституционни принципа – на правовата държава и на разделението на властите.

„С нарушаване на императивната норма на Изборния кодекс, която му вменява по какъв начин да разпредели членския състав на ЦИК, Плевнелиев наруши принципа на правовата държава”, каза Манолова.

Тя обясни, че с указа си и коментарите си президентът е вменил на парламента критерии за избор на ЦИК, които не са записани в Изборния кодекс и така се е „изявил като законодател”. По думите й това е нарушаване на принципа на разделение на властите.
 
Според Манолова с действията си президентът върви към осъществяване на сценария на един текст от чернова на Изборния кодекс, който в крайна сметка не фигурира в него и според него ще има президентски избори през 2014 година.

Повече по темата вижте във видеото!