fallback

МВР се бори с битовата престъпност с пет програми

По думите на Цветлин Йовчев през последните години битовата престъпност се задълбочава

02.04.2014 | 17:45 Автор: Елена Кирилова

Правителството прие доклад на МВР с предложения за дългосрочни мерки за противодействие на битовата престъпност. Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев подчерта, че противодействието на битовата престъпност трябва да бъде приоритет и ще бъде във фокуса на МВР.

В документа се акцентира върху битовата престъпност, защото тя се задълбочава през последните няколко години, твърди Йовчев. През миналата година в България са регистрирани 120 хил. престъпления от битов характер, а МВР отчита и голям брой престъпления, за които гражданите не са сигнализирали полицията.

Новите мерки за превенция предвиждат разработването на пет нови програми. На първо място това е програмата за превенция на престъпността, която ще включва няколко компонента. В рамките ще бъдат осъществени наблюдение и контрол на криминалния контингент.

Втората програма засяга ефективното сътрудничество с гражданското общество, като на първо място е организацията и ефективното управление. Третата програма е разработена от Министерството на труда и социалната политика. Тя предполага в част от отдалечените райони, в които има висока битова престъпност, но няма постоянно полицейско присъствие, такова да бъде осигурено. За целта ще бъдат назначени хора към съответната община, които да изпълняват въпросните функции.

Последните две програми на министерството са свързани с интегритета на полицейските служители и повишаването на доверието на гражданите в МВР.

В рамките на заседанието на МС беше представена и стратегията за развиване на ВиК сектора за периода 2014-2023 г.

Целите на реформата са 100% усвояване на европейските средства, които са в размер на 12 млрд. лева, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. По думите ѝ сред целите е и постигането на устойчивост в сектора и запазването на социално поносими цени.

Повече по темата вижте във видеото!

fallback
Още от България
fallback