Родителите решават дали да върнат учениците в клас с тестове

Ако училището няма учител или персонал, който да тества класа, децата също остават онлайн

08.11.2021 | 07:03 Редактор: Искра Ангелова
Родителите решават дали да върнат учениците в клас с тестове

До 12 часа родителите на деца от 1 до 4 клас трябва да са подали своите декларации за това дали са съгласни учениците да бъдат тествани, за да се върнат в клас. Продължава и разпределянето на тестовете към регионалните центрове. 

В България вече пристигнаха 180 хиляди теста, а днес се очаква да пристигнат останалите 220 хиляди. Очаква се да излезе и съвместната заповед на министрите на образованието и на здравеопазването за механизма, по който ще се извършва тестването. 

Трябва да стане ясно и какъв процент от родителите са дали съгласието си децата им да бъдат тествани, за да се върнат в класните стаи. Присъственото обучение за малките ученици ще се възстанови, ако родителите на поне 50% от децата в една паралелка са съгласни те да бъдат тествани. В противен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както досега. 

Ако училището няма учител или персонал, който да тества класа, учениците също остават онлайн. От Министерството на образованието припомнят, че ако тестът, направен в училище, е положителен - трябва да се вземе втора проба от лаборатория. Ако резултатът и там се окаже положителен, целият клас се карантинира. 

От Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настояват тестовете да се правят от родителите вкъщи. Според техни данни повече от 87% от учителите не са готови да взимат пробите от децата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК