Казусът "Карадере" раздели гражданите в два протеста

В част от крайморските градове се проведоха протести и контрапротести във връзка със застрояването на Карадере

30.03.2014 | 17:10 Редактор:
Казусът
Казусът "Карадере" раздели гражданите в два протеста

Протести “за” и “против” застрояването на Българското Черноморие се проведоха днес в няколко крайморски града. Десетки демонстранти се събраха в Бургас, за да заявят, че са против плановете за застрояване на местността Карадере.

Същевременно в Несебър, Бяла и Поморие се проведоха контрапротести срещу “зелената мафия” и “зеления рекет”. Според тях еколозите дирижират промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и прогонват инвеститорите. По този начин те пречат и на развитието на бизнеса по морето.

В Поморие протестиращите се опитаха да затворят пътя Бургас-Варна. Тъй като нямаха разрешение от Пътна инфраструктура за това, те само пресякоха пътя.

Жителите на Несебър също се обявиха за строителството в рамките на закона. Те твърдят, че чрез инвестиции във ваканционни селища и хотели могат да се създадат нови работни места.

В Бургас обаче протестът срещу “зеления рекет” се оказа малоброен. Събралите се граждани отхвърлиха появилата се информация, че протестът е платен.

Другият протест в Бургас пък беше в защита на Карадере. Гражданите, които решиха да подкрепят каузата, заявиха, че организаторите на контрапротеста манипулират хората, че ако има строителство, ще има и работни места.

Съпредседателят на “Зелените” Даниела Божинова заяви, че партията настоява за подписка за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които да забранят строителството до 2 км и 100 м от бреговата ивица, съответно в зони “А” и “Б”.

Повече по темата вижте във видеото!