fallback

Избират доставчика на щадящите тестове за учениците, родители излизат на протест

Пробите трябва да се изпълняват с проби от слюнка

01.11.2021 | 07:24 Автор: Теодора Патронова

Очаква се днес да стане ясно днес кой ще достави щадящи тестове за Ковид-19 за учениците от 1 до 4 клас.

Комисията, ангажирана с избора на изпълнител на обществената поръчка, трябва да представи своя доклад за класирането на участниците на министъра на здравеопазването, след което ще бъде сключен и договорът за осигуряването на тестовете.

На 30 октомври публично бяха представени офертите на 28-те фирми, които подадоха документи за участие в обществената поръчка. Основните критерии за избор на изпълнител са най-ниска предложена цена и най-кратък срок за доставка.

Общото количество тестове е до 400 000, като те трябва да се изпълняват с проби от слюнка. Няма ограничения в броя на изпълнителите. Тестовете трябва да бъдат доставени в срок до три работни дни от датата на сключването на договора.

Междувременно родители и учители излизат на протестно шествие срещу принудителното тестване на деца. Те ще изразят несъгласието си с това деца и възрастни да бъдат изследвани с тестове, които според тях имат едва 57% достоверност.

Според участниците в протеста, въвеждането на подобни медицински мерки ограничава правата и свободите на хората. Протестни шествия в следобедните часове на деня ще се проведат в Ямбол, Варна, Велико Търново, Силистра, Стара Загора, Гоце Делчев и Чепеларе.

В София шествието ще започне в 15:00 часа със сборен пункт входът на НДК, ще премине през Министерството на здравеопазването и ще приключи пред сградата на президентството.

Зад недоволството застават 28 родителски организации от страната.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback