fallback

Външен мениджмънт ще оправя Топлофикация София

Фандъкова и Стойнев ще работят за споразумение за старите дългове

27.03.2014 | 16:10 Автор: Ралица Пейчева

От бъдещия мениджмънт на "Топлофикация София" ще търсим инвестиции и ангажименти за плащане на стари задължения, заяви пред журналисти в Столичния общински съвет (СОС) кметът Йорданка Фандъкова.

На днешната си сесия СОС трябва да вземе решение за избор на консултант, който да подготви конкурс за избор на външен мениджмънт на "Топлофикация София".

Столичният кмет съобщи, че с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев са постигнали договореност, че ще работят за споразумение за старите задължения на "Топлофикация - София", които са трупани назад в годините. Тя определи диалога си с министър Стойнев като много конструктивен, срещата е била преди няколко дни. Двамата са се разбрали най-напред да се уточнят колко са задълженията на дружеството, дали наистина са 555 млн. лв.

По думите на кмета, за да плаща старите си задължения, „Топлофикация” трябва да се модернизира, в нея да се инвестира и затова е направено предложение да се пристъпи към търсенето на външен мениджмънт. Нашето виждане е, че дружеството трябва да остане общинска собственост, но е нужно подобряване на управлението, каза кметът. Тя изрази надежда до края на годината да има избран изпълнител, стига обаче да има желаещи.

Кметът смята, че изход от казуса с "Топлофикация" има, стига да се работи съвместно между общината и държавата, дружеството е 100 процента общинско, но на "входа" и "изхода" стои държавата, която определя цените на газа, на електроенергията и топлоенергията. Чухме намеренията на ДКЕВР от вчера за драстично намаление на изкупната цена на електроенергията за софийската "Топлофикация", но разчетите трябва да се направят добре, подчерта Фандъкова.

Тя обясни, че само за миналата година „Топлофикация - София” е заплатила над половин милиард лева, всички пари, които дружеството събира, отиват за газ. Откакто дружеството е общинско, то плаща текущите си задължения макар и със закъснение. „Топлофикация” е длъжна да плаща на "Булгаргаз“ авансово, при това след фактурирането започват да текат лихви, обясни кметът. „Топлофикационното дружество събира своите задължения поне 2-3 месеца по-късно. Затова върви този спор" обясни тя.

Фандъкова посочи, че старите задължения, с които общината е поела дружеството, наистина не са разплащани, с изключение на задължения към "Булгаргаз" от над 80 млн.лв.

По-рано днес кметът Фандъкова връчи лично на Сесилия Атия званието "Почетен гражданин на София" във връзка с приноса й за освобождаването на българските медици. С решение на СОС от 2007 г. бившата съпруга на френския президент Никола Саркози, е удостоена с почетното звание.

fallback
Още от България
fallback