БСП ще сезира Конституционни съд заради президента

Причината са действията на държавния глава за избор на членове на ЦИК.

26.03.2014 | 17:09 Редактор: Мариета Иванова
БСП ще сезира Конституционни съд заради президента

БСП готви жалба до Конституционния съд срещу указа на президента Росен Плевнелиев, с който той, според левицата и ДПС, назначи състава на ЦИК, като даде едно място повече на ГЕРБ за сметка на движението.  В тази връзка социалистите ще започнат разговори и с други парламентарно представени партии, въпреки че ще успеят и сами да съберат необходимите 48 подписи, за да сезират съда.

Междувременно с гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът избра Маргарита Златарева за заместник-председател на Централната избирателна комисия. БСП и Атака критикуваха изборът й.

Още в самото начало на пленарното заседание Цецка Цачева от ГЕРБ отправи призив към социалистите да внесат промени в Изборния кодекс, така че да увеличат състава на ЦИК и да одобрят кандидатурата на Златарева. Лидерът на БСП не откликна на призива и не изневери на досегашната си позиция да критикува остро ГЕРБ и президента, който според социалистите е нарушил Конституцията и Изборния кодекс.

„Парламентът се занимава с измъкване на държавния глава от една каша, забъркана от него. Обслужва тясно партийни интереси, с което най-малкото дължи извинение на българските граждани за своите действия и за своите думи последните дни“, заяви Станишев.

Въпреки че ДПС подкрепи кандидата на ГЕРБ за ЦИК, от партията на Лютви Местан разкритикуваха остро поведението на държавния глава. От движението попитаха кое е налагало в Изборния кодекс да се дава право на президента Плевнелиев да назначава членове на ЦИК, вместо това да бъде отговорност на народните представители.

„Едно закононарушение на президента не може да води до друго закононарушение нарушение и то на  Народното събрание“, заяви Мустафа Карадай от ДПС.

Така ДПС аргументира подкрепата си за избора на Маргарита Златарева, тъй като по закон ЦИК трябва да има двама заместник-председатели.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отвърна на критиките на Станишев и заклейми Изборния кодекс. Той изтъкна също, че по право като най-голяма партия в парламента ГЕРБ дори заслужава да има свой представител като председател на ЦИК.
„Станишев е жалък, Станишев се държи все едно е спечелил изборите, напада президента, за да прикрие Мая Манолова. Господин Местан е по-грамотен човек, защото вижда, че това, което е направила Мая Манолова, ще му се смеят поколенията, че е участвал в този пасквил“, заяви Борисов.

Въпреки апела на Цецка Цачева от ГЕРБ левицата да внесе промени в Изборния кодекс, социалистите останаха непреклонни, а авторът на кодекса Мая Манолова за пореден път защити новите изборни правила.

„Оценките на правни колоси като Бойко Борисов и Десислава Атанасова не могат да ме уязвят. ГЕРБ са свикнали, ако мачът не е уговорен и реферът не е техен, изобщо да не се играе“, коментира Манолова.

Вчера от думите на Лютви Местан стана ясно, че социалистите са предложили  да отстъпят едно място в ЦИК на ДПС, но лидерът на движението е отказал. Самият той след заседанието на Консултативния съвет на национална сигурност съобщи, че е възникнала идея за промяна на Изборния кодекс.