Или сурови и крайни санкции спрямо Русия, или никакви, призова Борисов

Половинчати такива ще ударят България, също както югоембаргото, каза лидерът на ГЕРБ

21.03.2014 | 17:35 Редактор: Боян Христов
Или сурови и крайни санкции спрямо Русия, или никакви, призова Борисов

Половинчати санкции срещу Русия заради украинската криза ще засегнат пряко България. Това заяви в парламента лидерът на Герб Бойко Борисов. Според него ЕС трябва да наложи или крайни или никакви санкции. От своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев смята, че България трябва да се погрижи за българското малцинство в Украйна.

"Ако ще има санкции, те трябва да са много строги. В противен случай по-добре да няма, защото половинчати такива ще ударят България, също както югоембаргото", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Това трябваше да защитава премиера Орешарски в Брюксел. Ако има тежки санкции, какво ще понесе България - 2, 3, 5 млрд.? Поставя се на масата на ЕК и се искат пари за тях.

Ако няма санкции - водят се преговори, защото има проекти, които са важни за България, като "Южен поток" например и ние не трябва да се караме с Русия", добави Борисов.

"Българите в Украйна очакват най-напред политическо успокоение и деескалация на ситуацията, както във вътрешен план, така и в отношенията Украйна - Русия. Това е най-важното, защото в последните месеци напрежението нарастваше и то все още остава много високо", коментира председателят на БСП Сергей Станишев.