fallback

Парламентът не обсъди нито една от трите декларации за събитията в Украйна

Позицията на България ще стане ясна на Консултативния съвет по националната сигурност към президента.

19.03.2014 | 16:55 Автор: Мариета Иванова

Народното събрание не включи в дневния си ред обсъждането на декларация по повод резултатите от референдума в Крим и присъединяването към Русия. Преди ден лидерът на социалистите Сергей Станишев съобщи, че деловодството на парламента са внесени три проектодекларации по въпроса- на ГЕРБ, на „Коалиция за България” и на „Атака”. Те обаче не били предложени за обсъждане в пленарна зала по инициатива на председателя на парламента Михаил Миков.

За обща декларация на парламента най-много настояват националистите.

Позицията на "Атака" е, че България трябва да наложи вето на санкциите към Русия, които ще бъдат гласувани в Брюксел.

В проектодокумента на БСП се заявява подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се призовава за изтегляне на руските войски по местата на постоянната им дислокация.

ДПС настояват за обща държавна позиция за кризата в Украйна, но тя да стане ясна по време на Консултативния съвет по национална сигурност към президента, който ще се проведе в понеделник, а не парламентът да излиза със своя декларация.

ГЕРБ поддържа позицията, че Народното събрание трябва да излезе с позиция след Консултативния съвет при президента. Опозицията изрази песимизъм относно изготвянето на обща декларация. От партията на Борисов смятат за наложително българските институции да предприемат мерки относно сигурността и правата на българското малцинство в Украйна.

Парламентарно представените партии ще имат възможност да изразят позициите си на Дондуков 2  на 24 март.

Лидерът на АБВ Георги Първанов коментира, че България трябва да се обяви против санкциите срещу Русия. Той допълни, че страната има нужда от национален консенсус по въпросите, касаещи Украйна. По думите му позицията на правителството по въпроса не е убедителна и минава през различни постановки, а от санкциите срещу Русия ще загуби най-вече бизнесът у нас и обикновените хора.

fallback
Още от България
fallback