fallback

ГЕРБ предлага парите за "Южен поток" да бъдат върнати на НЕК

Според Делян Добрев НЕК се намира в ликвидна криза

18.03.2014 | 19:55 Автор: Елена Кирилова

ГЕРБ предложи 193-те млн. лева, които държавата даде за “Южен поток”, да бъдат върнати в НЕК. Според партията това ще бъде мярка за стабилизиране на енергийния оператор.

Бившият енергиен министър Делян Добрев заяви, че средствата, налети в проекта “Южен поток”, са ненужни на този етап. Според него НЕК се намира в ликвидна криза, която ще доведе до сериозни проблеми.

„Предлагаме управляващите да започнат да продават гаранциите за произход на производство на зелена енергия. 150 млн. лева допълнителен ресурс може да бъде осигурен. Третата мярка, която предлагаме, е за цената за пренос и износ на електроенергия”, подчерта той.

Опозицията отказа да коментира спора между държавата и ЕРП-тата. Вместо това ще предложи детайлни мерки за излизане на енергийната система от финансовия колапс.

От своя страна лидерът на социалистите Сергей Станишев обвини ГЕРБ за енергийната криза заради раздадените квоти за зелена енергия, които са натоварили системата. От “Позитано” 20 защитиха енергийния министър Драгомир Стойнев в битката му с ЕРП-тата.

Законът се спазва и ДКЕВР трябва да действа в интерес на гражданите, категоричен е Сергей Станишев. Според него цената на кризата се плащат потребителите в момента.

Повече по темата вижте във видеото!

fallback
Още от България
fallback