След обещание за 9 млн. лв. за заплати строителни работници прекратиха протеста

Държавата продължава да търси начин как да плати обещаните над 1 млрд. лв.

05.10.2021 | 17:56 Редактор: Елеонора Танева

Опит за щурм и блокада на министерството на регионалното развитие. Две строителни компании претендират за изработени, но неплатени 36 милиона лева. След преговори между държавата и пътните строители се стигна до примирие. 

С окупация на регионалното министерство и опит за щурм, двете строителни компании, ремонтирали пътя на автомагистрала "Тракия" в района на Стара Загора протестираха срещу неизплатените им пари. Синхрони на жалващи се хора, че нямат заплати и пари, за да живеят.

"Ние не сме давали заплати вече втори месец, успявахме да си платим тока, водата, за да можем да продължим работния процес", заяви синдикалният ръководител Асен Тодоров.

"Задлъжнели сме, чака ни тежка зима, не е често да не ни се плащат заработените пари", коментираха протестиращи.

В опит за диалог, представителна група от протестиращите беше поканена на среща с министър Виолета Комитова, а заместникът ѝ Валентин Граматиков слезе при протестиращите строители. 

"Пари за заплати ще получите", обеща Граматиков.

След повече от 4 часа напрежение пред министерството, се стигна до компромисно решение. 

"Ние ще подготвим документите, с които да изгладим договорите с фирмата и ще започнем да се издължаваме на части. Първата сума, която ще получат е около 9 млн. лв. в най-кратък срок. Правителството на ГЕРБ е подписало договор за над милиард лева, а е имало малко над 300 млн., затова сме изправени пред тази ситуация", заяви министър Комитова.

Държавата продължава да търси начин как да плати обещаните над 1 млрд. лева за пътно поддържане и ремонти.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК