Въпреки поскъпването: Ще плащаме по-евтин газ в сравнение с другите в Европа

Потребителите ще платят 500 млн. лв. по-малко, увери директорът на "Булгаргаз"

01.10.2021 | 17:33 Редактор: Здравко Черкезов

Цената на природния газ поскъпна с рекордните 36,22% от днес. Първоначалната прогноза на "Булгаргаз" беше за поскъпване на природния газ с 16%, обаче заради рекордно високите цени на европейските борси се наложи газовият монополист да ревизира заявлението си към КЕВР. 

Според ръководството на "Булгаргаз" въпреки рекордното поскъпване за цялата година потребителите на синьо гориво в България като цяло ще платят с над 500 млн. лв. по-малко от другите в Европа. 

"Въпреки това увеличение на регулираната цена "Булгаргаз" ще продава природния газ с 26-30% по-евтино в сравнение с цените в ЕС", подчерта директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Заради поскъпването на природния газ Столичният общински съвет се събра на извънредно заседание, а новоизбраният му председател поиска компенсации във връзка очакваното повишение на цените на парното.

"Искаме компенсации, защото поскъпването няма да го плащат софиянци", категоричен бе Георги Георгиев.

Рекордното поскъпване за октомври идва, след като само от април до септември цената на синьото гориво вече се удвои от малко над 33 лв. за MWh до близо 70 лв. за MWh.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК