fallback

Кандидатът за президент на ДБ ще стане известен най-рано този уикенд

Лидерското его на мандатоносителите било причина за провала на последните два парламента, смята Владислав Панев

30.09.2021 | 21:48 Автор: Георги Донков

Кой ще е кандидатът за президент на "Демократична България" и как ще се нареди политическият пъзел? Отговорите тези въпроси даде съпредседателят на ДБ Владислав Панев.

"Надявам се най-рано през този уикенд да стане известен кандидатът ни за президент. Крайният срок е 12 октомври, така че имаме достатъчно време да го обявим. Имаме няколко възможности и сондираме между тях. Идеята е да не участваме на олимпийския принцип, а да имаме достойно представяне", каза Панев в студиото на "Денят ON AIR".

Коалицията категорично ще издигне своя кандидатура, а няма да подкрепя някое от другите предложения, които са на терена. Според него шансовете на кандидат на ДБ са добри и те се надяват това да им помогне и на парламентарните избори.

"Двата предишни парламента не си свършиха докрай работата и заради това още държавата е в хаос. Основната причина това да се случи е лидерското его на мандатоносителите. Видяхме изборите в Германия миналата седмица. Резултатите бяха абсолютно същите както при изборите в България през юли. Шест формации влизат в Бундестага. Там нещата стават по нормалния начин. Партиите сядат на една маса, гледат си програмите, съставят една управленска програма по дати - какво точно ще направят в Германия следващите четири години", каза още съпредседателят на ДБ.

У нас това не се е случило вероятно заради липса на достатъчно опит и политическа култура. Що се отнася до предстоящите парламентарни избори, Панев се надява, че предстоят предварителни разговори с евентуалните им партньори в следващия парламент. За да са по-предвидими за избирателите си след започване на работата на следващото Народно събрание.

"Очевидно "Продължаваме промяната" са най-близки до нас като виждания за това как трябва да се развива България, включително и като манталитет. Решението да не се явим на изборите като обща коалиция е тяхно. Вероятно смятат, че двете формации ще постигнем по-добър резултат, ако се явим поотделно. Дано да са прави, не изключвам въобще такъв вариант", заяви Владислав Панев.

От "Демократична България" са категорични, че няма да правят коалиции с ГЕРБ и ДПС. Според Панев причината е, че манталитетът им води до това България да бъде управлявана в полза на олигарси, вместо на цялото общество.

Той смята, че отношенията между ДБ и ИТН не са били много обтегнати в предишния парламент. Двете формации заедно са направили актуализацията на бюджета, повишаването на пенсиите и много малка част от съдебната реформа - прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетели от подчинение на главния прокурор към министъра на правосъдието. Това, според него, са знакови теми, които показват, че те могат да взаимодействат и да взимат общи решения.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback