Роми сигнализират за нарушения с преброяването в махалите

Настояват за роми преброители и мобилни пунктове на НСИ

24.09.2021 | 23:10 Редактор: Калина Донкова

Ромски организации настояват за разкриване на мобилни пунктове за електронно преброяване в махалите. Преброяването трябва да бъде достъпно за всички български граждани, коментира в предаването "Директно" Миглена Михалова от Постоянната ромска конференция. По думите ѝ пунктът за асистенция, разкрит в сградата на Националния статистически институт (НСИ), не е достатъчен и не би могъл да е от полза на всички, които имат нужда от такава.

"Като цяло е трудно да се направи такова нещо,защото то изисква човешки ресурс. Ние имаме малко служители. Няма как и самите преброители да ги сложим да седят в пунктове, защото те са малко и имат малко участъци и времето е малко, за което трябва да ги обходят", обясни в ефира на предаването Мария Янкова от НСИ.

В такива пунктове би трябвало да броят служители на НСИ, тъй като това е свързано със събиране на лични данни и няма как да бъде извършено от всеки, поясни още тя.

Според Михайлова обаче в Постоянната ромска конференция са постъпили сигнали за нарушения от страна на преброители в ромските махали, изразяващи се най-често в невярно отбелязване на данни.

"Има места, в които хората, които са от ромски произход и действат като преброители, снемат по-точна, по-ясна и по-изчерпателна информация. Там, където преброителите не са от ромски произход обаче, преброяването нито се прави според инструкциите за провеждане на преброителната карта, нито се събира точна информация", посочи тя.

Вижте целия разговор във видеото.