fallback

Над 35 хил. сигнала за българчета риск през 2013 г.

Социалните служби са работили по 2000 случая, свързани с насилие над деца

08.03.2014 | 12:08 Автор: Елена Кирилова

Повече от 35 000 сигнала са подадени през 2013 г. за българчета в риск, разкрива статистика на Държавната агенция за закрила на детето.

За същия период социалните служби са работили по 2000 случая за деца, претърпели насилие. Най-много деца са малтретирани вътре в семействата си. Данните сочат също, че над 900 деца са били обект на насилие в собствените си домове.

Тормоз в училище са преживели близо 340 българчета, а други 230 - на обществено място.

От Държавната агенция за закрила на детето съобщават, че най-голям брой деца са пострадали от физическо насилие, но немалък е процентът на тези, които са били пренебрегвани или са претърпели психическо насилие.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева се присъедини към дългосрочната кампания на УНИЦЕФ срещу насилието над деца. По думите ѝ обществото дължи много на децата си и те трябва да бъдат негови пълноценни членове.

По думите на Георгиева Конвенцията за правата на детето на ООН подчертава, че всяко дете има право да бъде защитено от всякакви форми на насилие. Чрез Кохезионните програми на Европейския социален фонд могат да се вземат ефективни мерки срещу насилието над деца, подчерта още еврокомисарят.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

fallback
Още от България
fallback