Президентът обеща подкрепа за Военноисторическия музей в Плевен

Радев участва в честването на 144-ата годишнина от началото на Третия щурм за освобождението на града

11.09.2021 | 15:10 Редактор:
Президентът обеща подкрепа за Военноисторическия музей в Плевен
Президентът обеща подкрепа за Военноисторическия музей в Плевен

Президентът Румен Радев участва в отбелязването на 144-ата годишнина от началото на Третия щурм за освобождението на Плевен. В церемонията участваха кметът на Плевен Георг Спартански, областният управител Марио Тодоров и посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

Държавният глава отбеляза, че обсадата на Плевен е епопея и като размах на военната операция, и като значение, и като военно майсторство и героизъм. 

"Макар и неуспешен, третият щурм на Плевен е важна страница в тази епопея и ние трябва да я препрочитаме, за да не забравяме никога цената на свободата",  подчерта Румен Радев.  

По думите му Плевен се е превърнал в град-мемориал, където срещата със спомена отваря очите и дава отговор на не един въпрос на съвременниците на днешния ден.

"Благодаря ви, че показвате, че признателността на народа ни към нашите освободители и техния безпримерен подвиг, за да има днес България, е по-силна от всякакви политически спекулации", обърна се президентът към жителите и гостите на Плевен.

Държавният глава проведе среща с работещи в Регионалния военноисторически музей – Плевен в Панорама "Плевенска епопея 1877".

"Тъжно и обидно е за нас, че единствени от всички регионални музеи сме на 50% национално финансиране", казаха му представители на музея. Радев им обеща, че ще направи всичко възможно в подкрепа на историческия музей.

Снимка: Пресцентър Президентство

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК