Депутатите приеха окончателно актуализацията на бюджета

Предвиждат се повече пари в подкрепа на бизнеса и гражданите

11.09.2021 | 07:45 Редактор: Десислава Атанасова
Депутатите приеха окончателно актуализацията на бюджета

Актуализацията на план-сметката на държавата за 2021 г. бе приета на второ четене в пленарна зала. След часове на обсъждане, предложения, редакции и спорове депутатите от 46-тото Народно събрание подкрепиха финалният член и изменения с 215 гласа "за", без "против" и 1 "въздържал се". 

Те гласуваха за одобрените от ресорната комисия промени за увеличаване на приходната с 2,5 млрд. лева, а  разходната част - с 2,3 млрд. лева.

В актуализацията се предвиждат повече пари в подкрепа на бизнеса и гражданите. За първи път са отделени и средства за компенсиране на загубите на авиопревозвачите, помислено е и за туроператорите - разпределени бяха 60 милиона лева за туристическия сектор, като 6 милиона ще отидат за  обезщетение за нереализирани пътувания на фирмите. Общините също получават допълни средства от 100 млн. лв., а пък в сферата на образованието са предвидени 23 млн. лв. отгоре.

За здравеопазване са предвидени 225 милиона лева, в които са включени и допълнителни средства за закупуване на лекарството "Ремдесивир".

Дебатите по проектозакона започнаха в следобеда на 10 септември, като над 6 часа депутатите разискваха само по макрорамката на държавния бюджет. 

Снимка: Димитър Кьосемариев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК