Йовчев: Нов началник на НСО ще има след консултации с президента

Вътрешният министър отрече за поста да се подготвя Васил Маринов.

28.02.2014 | 18:28 Редактор:
Йовчев: Нов началник на НСО ще има след консултации с президента
Йовчев: Нов началник на НСО ще има след консултации с президента

Нов началник на НСО ще има след консултации с президента Росен Плевнелиев. Това гарантира днес вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той отрече информацията, че за поста на подалия вчера оставка Тодор Коджейков се готви неговият заместник Васил Маринов.

От своя страна, лидерът на ГЕРБ коментира, че ген. Коджейков е подал оставка заради натиск върху службата, а с вчерашната показна полицейска акция в Столичната община и в Общинска банка се преследва същият ефект, като при Костинбродската афера.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев беше категоричен, че по никакъв начин той самият няма да участва в процеса за избор на нов шеф на Националната служба за охрана.

„Ще има консултации с президента и ще се съобразим с неговото мнение, тъй като той носи цялата отговорност за тази служба,“ заяви пред журналисти Йовчев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе със своя версия за оставката на бившия му охранител Тодор Коджейков.
„Естествено, че ще каже, че са лични причини“, заяви Борисов.

„Трябва да се обърнете към президента, ако той е осъществил някакъв натиск към НСО, би трябвало той да каже и той да го аргументира защо е така," коментира Йовчев.

Различия между двамата имаше и в тълкуването на акцията на МВР и Прокуратурата в Столична община и Общинска банка, където вчера бяха проверени документи, свързани с досъдебно производство.

„Има досъдебно производство и постановление на прокуратурата, което ние изпълняваме. Защо точно е преценено да бъде така е въпрос, който са го изяснили колегите и в хода на досъдебното производство, и при обсъждане на съответната акция“, заяви Йовчев и допълни, че единствено наблюдаващият прокурор може да прецени и разреши предоставяне на информация по случая.

От своя страна бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заподозря, че с наближаването на евроизборите с подобни акции се търси случай –„Костинброд 2”.

Подробностите в репортажа на Лидия Климентова и Кремена Кръстева.