fallback

Има риск от компрометиране на идеята за референдума, коментира политолог

Съмнително е как Инициативният комитет за общественото допитване за изборите успя да събере толкова бързо нужните подписи, коментира Борис Попиванов

28.02.2014 | 11:20 Автор: Мариета Иванова

Има риск от компрометиране на идеята за референдума, коментира в ефира на Bulgaria On Air политологът Борис Попиванов. Той допълни, че се рискува хората да се убедят, че нищо не следва след провеждането на обществено допитване и даде пример с референдума за „Белене“, когато повечето хора гласуваха за изграждането на втората атомна централа, но парламентът взе точно обратното решение.

Според политолога намерението на ГЕРБ да внесе подписите за референдума за изборите в Народното събрание е поредната политическа хватка. По думите му партията на Борисов иска да внуши, че стои зад Инициативния комитет по събирането на подписите.

„Събирането на подписи е сложна работа. Първо откъде имат такава организация? Все още БСП има най-силната мрежа от структури. На социалистите им трябваха два месеца и половина да съберат около 700 хиляди подписа за референдума за „Белене“. А сега ГЕРБ за два пъти по-малко време успяха да ги съберат,“ коментира Попиванов.

Неговото опасение е, че след като бъдат внесени в Народното събрание подписите и стане ясно, че има невалидни, опозицията ще обвини институциите, че саботират намерението за провеждане на обществено допитване. По думите му става въпрос за „поредна атака срещу управляващите, срещу тяхната демократичност и че се опитват да скрият гласа на хората“.

Попиванов подчерта, че евроизборите са толкова близо и реално не си даваме сметка, че има много процедури, които трябва да бъдат спазени, за организирането на референдума.

„Трябва да бъдат внесени подписите, дори да допуснем, че са валидни, трябва да минат през парламентарната комисия, през ГРАО, да се формулират въпросите и едва след това с указ на президента да се насрочи референдумът“, поясни Попиванов. По думите му вече не става въпрос за референдум, а за предсрочни избори и подчерта, че управляващите нямат интерес да разрушават настоящата коалиция в очакване на постигане на по-добри резултати на евентуален бъдещ вот.

Политологът коментира и Изборния кодекс като посочи, че налагането на вето от страна на президента е било логична стъпка, след предложението за референдума. Според Попиванов, приетият от парламента Изборен кодекс е стъпка в правилната посока, но има още какво да се желае.

Той коментира и ролята на „България без цензура“ в политическия дневен ред. По думите му формацията на Бареков задава нова реалност и ГЕРБ, и БСП трябва да се съобразят с това и да си изградят стратегия. Според него „България без цензура“ нанася най-сериозен удар срещу Реформаторския блок, с когото се конкурира най-много.

„Докато в Реформаторския блок се организираха, „България без цензура“ успя да изгради облик на партия във възход“, подчерта Попиванов.

 

 

fallback
Още от България
fallback