Първан Симеонов: Ветото на президента не е изненада

Референдумът се превръща в „горещия картоф“ в ръцете на управляващите, твърди политологът

27.02.2014 | 08:37 Редактор:
Първан Симеонов: Ветото на президента не е изненада
Първан Симеонов: Ветото на президента не е изненада

Решението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на Изборния кодекс не беше изненада. Най-малкото то съвпада със становището на много неправителствени организации“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът Първан Симеонов.

Вчера стана ясно, че държавният глава ще върне за ново обсъждане в парламента текстове от приетия Изборен кодекс. Мотивите на Плевнелиев са, че въпреки безспорно положителните стъпки, документът не постига устойчива регламентация, която да отразява обществените очаквания и декларирания от управляващите ангажимент в тази посока. „Някои от най-актуалните въпроси, които са в центъра на обществения дебат, са оставени без регулация, а по отношение на други, като възможността да се въведе дистанционно електронно гласуване, може да се отчете дори отстъпление от вече постигнатото – премахва се дори възможността то да се проведе експериментално", гласи становището на президента.

„Действително, изчистването на избирателните списъци от така наречените „мъртви души“ и улесняването на гласуването в чужбина са много важни въпроси, които отново не намериха своето решение в Изборния кодекс. И въпреки това, проектодокументът въвежда редица подобрения в системата, без да прави резки движения“, посочи Първан Симеонов. Според него основният проблем при Кодекса е свръхочакванията, с които е натоварен. „Цяла година сме в политическа криза и почти непрекъснати протести, а масово исканията бяха за промени в Конституцията и рестарт на изборната система“, добави политологът.

Относно референдума, Симеонов заяви, че общественото допитване се превръща в „горещия картоф“ в ръцете на управляващите. „Те много добре разбират, че ако има избори 2 в 1, това няма да е в тяхна полза, защото ще повиши значително избирателната активност, а това не е в тяхна изгода. Референдумът ще изостри още повече политическата надпревара“, каза още Първан Симеонов.