ГЕРБ обвини Радев в тайна процедура по купуването на F-16, МО отговориха категорично

Изпратено е само запитване за оферта, уточниха от военното министерство

19.08.2021 | 15:38 Редактор: Елеонора Танева
ГЕРБ обвини Радев в тайна процедура по купуването на F-16, МО отговориха категорично

Придобиването на нови изтребители F-16 стана тема на задочен спор между ГЕРБ и Министерството на отбраната.

"Служебното правителство на Радев развива потайно процедурата по придобиването на още една партида бойни самолети F-16. Ние знаем, че правителствата на Румен Радев имат афинитет към процедурите за придобиване на самолети и това винаги става на тъмно. Правителството сега е пратило искане за обвързваща оферта с точни цени и дати на доставка. Отговорът фактически ще представлява проектодоговор за новите F-16". Това заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев в декларация на Групата от парламентарната трибуна.  

От МО отговориха, че придобиването  на нови осем изтребителя F-16 Block 70  е единствено в правомощията на Народното събрание. 

"Служебното правителство няма правомощия и не води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70. Проектът е един от приоритетните за модернизацията на Въоръжените сили", пише в информацията на военното министерство.

И уточняват, че спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от решенията на 43-и и 44-и парламент,  за придобиване на общо 16 самолета, продължава  подготовката по реализацията на втория етап от проекта.  Изпратено е писмо-запитване за предоставяне на оферта и едва след получаването на отговора, което би отнело от 6 до 8 месеца, може да бъде подготвен ПИР с детайлни и коректни параметри като: цена, обхват, начин на плащане и размер на вноските, срокове за доставка и т.н. 

"Крайното решение - кога, при какви условия и на каква цена България ще доокомплектова ескадрилата си с F-16 Block 70 е в правомощията и отговорностите единствено на Народното събрание и на следващо редовно правителство.  Същият път бе извървян и при подписването на първия договор", уточняват още от Министерството на отбраната.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК