След втория кръг на консултации: Откриха ли вярната формула за съставяне на кабинет?

Въпросът остава - при кого ще отиде третият мандат

18.08.2021 | 18:40 Редактор: Десислава Атанасова

Президентът Румен Радев откри втория кръг консултации с въпрос: 

"Трябва ли да се промени нещо в подхода, за да се промени нещо в преговорите в НС, защото остава 1 мандат, който ни дели от това да имаме или не мандат"

С надежда да се открие формулата за съставяне на кабинет дойдоха от "Демократична България" и признаха - без подкрепа от "Има такъв народ" - кабинет няма да има.

"Ние много ясно сме казали, че не можем да подкрепим правителство с мандата на БСП. С оглед на това, че третия мандат е кризисен и че той в крайна сметка ще почива на конфигурация, за която никой не е гласувал като такава, той трябва да бъде с ограничено време, без ярки партийни фигури и в този смисъл да бъде фокусиран върху задачи за определен период", категоричен е Христо Иванов от "Демократична България".

От ДПС заявиха, че са за редовен кабинет, но уточниха, че непоискана подкрепа няма да дават.

"Ние нашият дял и принос, в името на стабилността страната, винаги сме го давали и пак ще си го дадем", посочи Мустафа Карадайъ . 

От ИБГНИ са категорични - очакват ни кризи, затова трябва да има правителство. 

"Ако се вслушаме в гласа на хората, които искат правителство на основата на служебните министри от служебния кабинет, няма да сбъркаме, това са верните решения", отбеляза Мая Манолова. 

След анонса на ГЕРБ, че ще върнат втория мандат, сега въпросът остава - при кого ще отиде третият.

Повече вижте в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК