fallback

Жълт код за жега в 24 области, живакът скача до 41 градуса

По морето ще бъде предимно слънчево, а над планините облачността ще бъде разкъсана

17.08.2021 | 07:28 Автор: Здравко Черкезов

Лятото продължава с пълна сила. Жълт код за високи температури е в сила за 24 области на страната.

Вторник ще започне с температури от 17 до 22. През целия ден ще бъде слънчево и топло. Над планините от западните райони ще се развива купеста облачност. Валежи не се очакват. Вятърът ще бъде слаб от североизток със скорости до 20 км/ч. 

Максималните температури в населените места ще са от 35 до 37 градуса, а Плевенско и Русе отново ще бъде най-топло до 41, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

По морето ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще бъде слаб от изток до 20 км/ч и ще понижава усещането за топло и задушно време. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 29 до 31 градуса. Морската вода е с температура от 27 градуса по северното крайбрежие до 28 градуса по южното. Вълнението ще бъде слабо с височина на вълните до метър и половина. 

Над планините облачността ще бъде разкъсана, повече следобед, без валежи. Вятърът по високите части – над 2200 м, ще бъде до умерен от север със скорости до 30 км/ч. Максимални температури на 2500 м височина – около 15 градуса, а на 1500 м до 23. 

В сряда ще бъде горещо, а превалявания ще има над планините в западните райони. От четвъртък започва плавно понижение на максималните температури, ще се задържи сухо. През нощта ще превали в североизточните райони. В петък ще превалява и прегърмява в планините от западните части от страната. В събота ще има повече облаци следобед на Рила и над Пирин. 

Вижте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback