ГЕРБ-СДС сезираха КС, искат Кирил Петков да бъде отстранен

Най-вероятно министър Петков все още е канадски гражданин, коментира Даниел Митов

16.08.2021 | 11:19 Редактор:

Служебният министър Кирил Петков незабавно трябва да бъде отстранен от поста си, защото неговите актове могат да бъдат обявени за нищожни. Това заяви Даниел Митов, след като от ГЕРБ-СДС внесоха в Конституционния съд искане за установяване на частична противоконституционност при назначаване на служебното правителство.

Тя е свързана с указа на президента Румен Радев за назначаването на Кирил Петков за министър, който се оказал с двойно гражданство - българско и канадско.

"С една простичка молба не можеш да се откажеш от гражданство, а то се елиминира в момента, в който има акт на съответното правителство. Най-вероятно министър Петков все още е канадски гражданин", коментира казуса Митов цитиран от dnes.bg.

По думите му Кирил Петков дължи отговори каква е била ситуацията при него в момента на назначаването му, а президентът Румен Радев - дали е знаел за това.

От ГЕРБ-СДС са категорични, че логиката на Конституцията е такава, че щом искаш да работиш за държавата в такова качество, трябва да си лоялен само към нея. Освен това вече имало правни казуси, решени точно по този начин и ако България е последователна правова страна, би трябвало да се приложи "същият аршин".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е той каза, че не е канадски гражданин. На кого да вярваме сега? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
Илиана
преди 3 години
Герб и СДС да се махат. Хората не ги желаят. Борисов, Биков, Цветанов, Пеевски, Доган, Костов в затвора Сигнализирай за неуместен коментар