Пари в държавата има, няма кой да ги разпредели

Ако няма актуализация на бюджета, няма как парите да стигнат до хората, заяви Асен Василев

13.08.2021 | 17:46 Редактор: Елеонора Танева

Липсата на постоянни комисии в парламента блокира актуализацията на бюджета. Създаването им до момента не е подлагано на дебат в пленарната зала, а причината за това е липса на консенсус между отделните парламентарни групи. Засилва се необходимостта от актуализация на бюджета, защото при липса на такава редовните плащания и допълнителните добавки ще бъдат застрашени. Това заяви пред депутатите финансовият министър Асен Василев.

"Ако няма актуализация парите, които ги има, няма как да стигнат до хората. Този парламент 4 седмици не може да направи бюджетна комисия и да започне си върши работата", заяви Василев.

А служебният министър на икономиката Кирил Петков предупреди, че без актуализация на бюджета 430 млн. лв. няма да стигнат до бизнеса.

"Няма да има пари за хората на първа линия в болниците, няма да има пари за актуализация на пенсиите, ние сме на прага да не можем да плащаме и да се справим със следващата ковид вълна. Има пари в държавата, само на база на решение на депутатите е дали тези пари може да ги използваме всички", уточни министър Петков.

Именно от парламентарните комисии зависи да се актуализира държавният бюджет. Почти месец след началото на 46-ото НС такива обаче не са създадени. 

"По принцип актуализация на бюджета се налага, когато разходите превишават приходите, ние не сме в тази хипотеза. Трябва да бъде добре обмислено за какво ще се прави актуализация и от какво има нужда точно", заяви Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

"Дали ще има време за актуализация, зависи и от президентът. За мен посоката на актуализация е правилна, доколкото инфлацията е по-висока от очакванията, което означава, че приходите в бюджета са по-големи, но разходите на хората скачат", каза Владислав Панев от "Демократична България". 

"Този бюджет трябва да бъде представен и беше редно финансовият министър да го представи на парламентарните групи преди да го внесе", добави Петър Чобанов от ДПС.

Създаването на комисиите ще бъде тема в началото на следващата пленарна седмица. 

А след високото напрежение в парламента от последните дни, днес настъпи примирие. Чуха се дори извинения. 

"Уважаема, г-жо Дончева! Взимам думата, за да се извиня, защото смятам, че бях грешно разбрана - вчера, с изказването, което направих. Думата "грозно" не използвах за вашите физически качества и външен вид, а за поведението Ви в зала и начина на водене", заяви от трибуната на НС Росица Кирова, заместник-председател на НС от ГЕРБ. В отговор последваха благодарности. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК