Български екип с първо по рода си проучване - разчетоха микроорганизмите в бирата. Така вече е ясно как ферментира пивото. Учените разбрали как работи ДНК-то на бирата и как си взаимодействат микроорганизмите в нея.
Оказва се, че в бирата имат над 100 вида бактерии. А начинът, по който си влияят, вече дава възможност за контрол на ферментацията.
Освен това учените знаят кои микроорганизми влияят лошо на бирата. Така производителите могат да работят и в посока по-добри вкусови качества.
С подобен тип проучвания са открити и редица микроорганизми в храните, обясни в предаването "Директно" д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
Вижте целия разговор във видеото.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Тагове: