fallback

Проф. Радослав Гайдарски: Трябва да се направят проверки и на други здравни заведения

Причината за състоянието на здравната система е анархията, смята професорът

26.07.2021 | 16:00 Автор: Таня Харизанова

В предаването „Опорни хора“ участва проф. Радослав Гайдарски, който заяви, че е бил изненадан от проверките в „Пирогов“.

„Тук не става въпрос за някакви политически решения, а доколкото ми стана ясно поне от това, което беше заявено по телевизиите, след направената проверка от Националната здравна каса, са установени някакви нарушения, но да ви кажа честно, не знам какви са“.

Професорът допълни, че „става въпрос за някакъв милион, доколкото разбрах, ако това е вярно и са направени такива нарушения, те нямат право да стачкува. Самият министър не прави проверката, проверката се прави от неутрална институция, а тази институция е Националната здравна каса, която събира парите, която дава парите на съответните здравни заведения и тя е длъжна да прави такъв контрол“.

Проф. Гайдарски заяви, че този контрол, който е направен сега в „Пирогов“, би следвало да се направи на още здравни заведения. Според професора, има самозабравили се директори. „Нямам предвид директора на „Пирогов“, но има самозабравили се директори, които смятат едва ли не, че това са техни владения. Те сами си определят обществените поръчки, сами си избират хората, които да извършват ремонти или евентуално за закупуване на препарати и така нататък, говори се в нашите среди, че имаме директори, които са си построили вече вилички, замъци. Не говорим за Черноморието, говорим за Беломорието, за братската гръцка страна. Трябва да се направи сериозна проверка и ако се установи, че има такива нарушения, не само да има наказателно уволнение, но и да носят наказателна отговорност. В края на краищата, трябва да се разбере, че в тази държава трябва да има някаква справедливост“.

Проф. Гайдарски допълни, че „тази справедливост, при толкова малко пари, които влизат в нашата сфера, защото здравните власти сме последните, с най-малко финансови средства, и да крадеш от малкото, за мен това вече е престъпление. Ако съм министър, не само, че бих уволнил такъв директор, бих го дал и на прокурор за уточняване, и ако действително се докаже, че са правили такива нарушения, такива хора трябва да отидат и в затвора, независимо от това, че са доктори“.

Проф. Гайдарски уточни, че „това се говори в нашите среди, че има директори на болници, които имат заведения. Това се носи не просто като слух“.

Професорът назова и причините за състоянието на здравната система. „ Анархията. Анархията, която беше създадена. От 159 млн. просрочени задължения на здравните заведения, когато аз станах министър 2005 година, само за 3 години, при строго спазване на всички принципи, без да нарушаваме лечението на болните, ние намалихме тези просрочени задължения на здравните заведения. Говорим за всички държавни болници, плюс по - големите общински болници. Знаете ли колко останаха накрая за 3 години? 40 млн. С 300% намалихме задълженията на болниците“.

На въпрос, защо болниците трупат дългове и то в размер на милиони, проф. Гайдарски обясни:

„Аз съм работил в правителствена болница. Там има едно ръководство, начело с директора, който вече е сменен, където дълги години не се спазваха абсолютно никакви нормативни актове, никакви здравни закони и така нататък. Там се работеше жестоко, там се купуваха най-скъпите неща. Примерно, една година имаше 12 млн., това е обемът, който той може да изразходва, беше изразходвал 32 млн. 2007 година Николай Василев, той отговаряше тогава за държавната администрация, предложи тогава директорът да бъде уволнен дисциплинарно, защото беше натрупал страшно много задължения“.

Проф. Гайдарски допълни, че „става въпрос за милиони, не говорим за един милион. Не искам да казвам цифрата, за да не я сбъркам, защото после може да се хванат за това и да кажат, че не е било толкова. Тогава, поради това, че бяхме в тройната коалиция, една от партиите се застъпи страшно много, стана страхотен скандал и докладчикът, който искаше уволнението на директора, това е един и същ директор, беше просто смачкан. Тогава не можахме да го уволним и той си продължи по същия начин. Начините са, ставаш много близък с министър-председателя, с този, който ти е шеф и винаги можеш да работиш така, че да не ти пука“, коментира ситуацията проф. Радослав Гайдарски.

Целия разговор гледайте във видеото.

fallback
Още от България
fallback