fallback

Живакът стигна 41,3 градуса, експерти съветват: Без алкохол и кофеинови напитки в жегите

Според метеоролозите температурите са обичайни за сезона

15.07.2021 | 18:58 Автор: Десислава Атанасова

В България времето е сухо и с много високи температури. Жълт код за опасни горещини е обявен и за утре в цялата страна. Какво съветват специалистите?

В последните дни високите температури достигнаха опасни нива. Хората обаче успяват да намерят и спасение в горещините. 

"Стоя на басейна. Дунавът все още не става. Знаете, че е занемарено всичко там. Единствено басейните останаха в Русе", разказва Светослав.

Специалистите припомнят, че най-важно е да се търсят сенчести и прохладни места за обедните и следобедните часове. Препоръчително е да се пият и поне два-три литра вода. 

"Хубаво е и да се използват и слънцезащитни средства с по-висок слънцезащитен фактор, светли и широки дрехи. Да не се употребява алкохол или кофеинови напитки, които въобще не утоляват жаждата, също така и газирани напитки не е препоръчително да се употребяват", съветва експертът БЧК – Русе Десислава Дивчева.

Според метеоролозите температурите са обичайни за сезона. А най-високи са градусите след 3 часа следобед. Според данните обаче е имало и години, когато далеч не е било горещо през юли. 

"За сега няма рекорд, максималната температура, която е измерена до сега е 41,3 градуса на 15 юли 2021г. Минималната температура за тази дата е 13,1 през 1993 г. В момента температурата максималната е 35,7", заяви метеорологът Марияна Колева. 

Освен да се раздава вода в няколко пункта в София, от Столичната община предприеха и други мерки заради високите температури. Започна оросяване на въздуха, за да се предпази асфалта от деформация. 

"Това е една дейност, която се прилага като мярка в дните, в които средно дневните температури са над 30-33. В тези дни като допълнителна мярка се прилага тази дейност – оросяване на пътните платна и площади", посочи Анета Савова от Столичния инспекторат. 

След събота обаче се очаква да има понижаване на температурите и валежи в западните райони. 

С повишаване на температурите и продължаващото сухо време има и по-голяма опасност от възникване на пожари, предупреждават експертите. 

Повече вижте в репортажа на Елеонора Дъбова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback