Масови уволнения в специализираната детска болница предизвикаха напрежение

Според новия директор кадровите промени са изцяло в интерес на децата

15.07.2021 | 17:45 Редактор: Жаклина Иванова

Напрежение в специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Матев" след редица уволнения в последните месеци. Вчера завеждащият клиниката по пулмология д-р Даниел Илиев, който е педиатър и преподавател, излезе с отворено писмо след уволнението си.

Уволненията в болницата по детски болести започват преди няколко месеца, като първите отстранени са санитари, лаборанти и медицински сестри. От началото на юни до момента са уволнени и трима лекари с голям професионален опит.

Доц. д-р Даниел Илиев е един от тях. Казва, че за напрежението в болницата вината е на новия директор д-р Благомир Здравков.

"Логичното обяснение е, че той преди да встъпи в длъжност е имал намерението да разчисти терена, за да назначи свои хора. На тази среща той е обяснил, че ми е дал шанс през тези три месеца да докажа своите способности, и че аз не съм оправдал доверието му. Считам тези фрази за напълно кухи и без покритие, но той трябва да даде обяснение за тези свои действия", коментира д-р Илиев.

Според новия директор в момента има кадрови промени, които са изцяло в интерес на децата. Причината за отстраняването на хората от лечебното заведение е, че те са с ниска функционалност, като твърди, че клиниката по пулмология е била най-слабата структура в годините, когато е била ръководена от доц. Илиев.

"Той имаше многократни разговори с мен и имаше задача да помисли за оптимизацията на неговата дейност, но излезе в отпуск и това не се случи. Докато доц. Илиев беше ръководител на тази структура, какво се случваше - правеше се всичко възможно тежките деца да се изведат към външни структури, за да не се ангажира неговата клиника с тях, което е недопустимо. Той не разказва, че приема затлъстели деца по планов прием и по този начин блокира интензивни легла в сектора", посочи директорът на СБАЛ "Проф. Иван Матев" д-р Благомир Здравков.

Въпреки остротата в позициите си и двамата лекари споделят, че сътресенията не трябва да пречат на работния процес, защото най-важното е сигурността на децата.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК