Код време: Опасни жеги в 25 области, градусите наближават 40

Най-приятно ще бъде по Черноморието

14.07.2021 | 07:30 Редактор: Елеонора Танева

Жълт предупредителен код за опасно топло време е в сила за 25 области, където се очаква максималните температури да бъдат между 33-38 градуса, възможно е да бъдат и по-високи.Денят започва с температури от 18 до 23 градуса. Преди обед ще бъде слънчево. Следобед ще се развиват купести облаци над морето и над планините. Вятърът ще бъде слаб от изток със скорост до 20 км/ч. 

Максималните температури ще са от 31 до 36 градуса, а над югозападните райони до 39 градуса, прогнозира синоптикът на  Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

По морето ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развиват купести облаци. Вятърът ще бъде умерен от североизток до 40 км/ч. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 28 до 29 градуса, а на морската вода - от 24 градуса по северното крайбрежие до 25 градуса по южното. Вълнението по северното крайбрежие ще бъде слабо с височина на вълната до метър и половина, по южното ще бъде до умерено. 

Над планините облачността ще бъде разкъсана. Вятърът по високите части, над 2 200м ще бъде слаб до умерен от североизток до 30 километра в час. Максимални температури на 2500м /височина около 17,19 градуса, на 1500 /метра / до 23.

Дъждовете с летен характер и гръмотевичните бури няма да напускат централните територии и в страните около Алпите. Над Балканските страни лятото е в пълната си сила с температури до 38-39 градуса. 

У нас утре в крайните западни райони ще превали. В петък ще има валежи и гръмотевици в западната част ат страната, ще настъпи и леко захлаждане. В Събота и Неделя над Западна България ще превалява и прегърмява, а на изток ще бъде слънчево. 

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК