fallback

Гълъб Донев: Имаме 2 варианта за пенсиите, единият е да се увеличат със 17%

Служебният кабинет ще ги внесе в новия парламент

08.07.2021 | 12:28 Автор: Десислава Атанасова

Два основни варианта за увеличение на пенсиите ще внесе служебният кабинет в новия парламент, съобщи вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, който взе участие в семинар на тема "Кодекс за социално осигуряване – актуални промени“, организиран от КНСБ.

Двата варианта ще са разписани в два проекта за актуализация на осигурителния бюджет, а депутатите ще решат кой от тях да приемат, разясни той.

"Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г.  При него обаче цената е 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение. Вторият по-евтин вариант, с цена около 140 млн. лв. на месец, е вдигане през коефициента за година стаж", поясни Донев.

Той е предпочитан от министъра, защото ще даде увеличение на всичките 2,09 млн. пенсионери.

"Преизчислението обаче вече се смята с увеличение на коефициента от 1,2 на 1,35, а не на досегашното 1,3. Така увеличението на пенсиите трябва да е около 17 процента. Вероятно малко по-високо до 350 лв. ще е вдигането на минималната пенсия. Този вариант предвижда и увеличение на тавана на пенсиите със 17 на сто", допълни социалният министър, цитиран от в. "24 часа"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback