Ресторантьори искат да се легализират бакшишите. Целта е уеднаквяване на наличностите в касовия апарат и оборота. Според сега действащото законодателство разминаването се наказва и може да доведе до затваряне на търговския обект за месец.
Узаконяването на бакшишите би спестило много трудности по време на работа. На това мнение е и Теодора Кертикова, която работи като сервитьор.
Глоба до 5000 лева и затваряне за до един месец е санкцията при неиздаден касов бон. Именно затварянето на обекти е най-големият страх на хората в ресторантьорския бизнес, особено след Ковид кризата. От бранша виждат изход в толеранс от страна на проверяващите.
"При проверка сервитьорът да има възможност да докаже до 10% излишък от това, което показва касовият апарат", предлага Петър Стефанов, който е собственик на заведение.А клиенти споделят, че закръглят сметката с до 10-20%.
От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите настояват да не се стига до затваряне на бизнеси при първо нарушение и подобни строги санкции да се налагат само при чести разминавания.
Искат и да не се налага наказание на собственика или управителя на търговския обект, когато вина за неотчетена на касовия апарат продажба има човек от персонала.
"Този бакшиш се взема, има си код, в Германия е "geshenk", във Франция "surpise" и се чука на касовия апарат. Съответно работодателят вижда това, плаща съответните данъци и разпределя средствата между тези, които са ги придобили или между целия колектив", обясни Красимир Иванчев – председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите – Русе.
От НАП обсъждат дали тези допълнителни пари трябва да се декларират като доход и да се облагат с данък.
Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК