Доц. Хинков: Пандемията е управлявана с повече политика и по-малко медицина

Не се е помислило за хората, които трябва да се лекуват от болести, различни от Ковид-19

01.07.2021 | 14:26 Редактор: Елеонора Танева
Доц. Хинков: Пандемията е управлявана с повече политика и по-малко медицина

"Управлението на пандемията в България е било по-скоро политическо, отколкото медицинско". Това каза директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков, който представи доклада за здравното обслужване по време на пандемията. 

Той направи и анализ на правителствените решения, свързани с пандемията. 

"Изводите, които сме направили са, че общо взето стратегията на правителството е да затваря. Цели болници се затварят без да се мисли как останалите болни, които не са заразени с Ковид-19, ще влязат да се лекуват. От икономическа гледна точка от решенията не става ясно защо едни сектори са облагодетелствани за сметка на други. Не са предприети съществени мерки за укрепване на болничната база особено през периода на първия локдаун", посочи още доц. Хинков. 

От март 2020 г. до края на май 2021 г. са издадени 125 заповеди, свързани с пандемията. 

"Изводите ни са, че липсва цялостна концепция за справяне с пандемията", каза доц. Хинков и добави, че е имало непоследователност на противоепидемичните мерки, информира "Фокус". 

"Те следват една друга политико-популистка целесъобразност и не показват енергията и куража да се отстоява медицинската наука на най-високо правителствено ниво", подчерта още доц. Хинков. 

Според него всичко това е довело до недоверие към мерките, което се отразява на ваксинационния процес.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК