Ваня Нушева за промените в изборния процес: Дяволът е в детайлите

"Сега няма да има преписване на данните от машинното гласуване в официалния протокол", каза тя

28.06.2021 | 22:15 Редактор: Искра Ангелова

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов обяви, че очаква на предстоящите избори да има опити за саботаж на машинното гласуване. До какво ще доведе тази истерия?

"Проблеми в Изборния процес наистина има, но трябва да си даваме сметка, че политическите страни, провокирани от участниците в избори, понякога нажежават в повече и предизборната подготовка и цялото усещане за това по какъв начин ще бъде организиран изборния процес. Трябва да подхождаме със здрав разум, с критика към това, което се случва, но и минимална степен на доверие е необходима да има в изборния процес. Обяснимо е, че част от стратегиите за предизобрна агитация на участници в изборния процес се основават на това да бъде в максимално висока степен поставен критичен поглед върху изборния процес", каза преподавателят в Софийския университет и програмен директор на Асоциация "Прозрачност без граници" д-р Ваня Нушева в предаването "Опорни хора".

"Но в края на краищата полезният подход изобщо към цялата изборна проблематика е да се основаваме на експертизата, на това какви са водещите стандарти, на това какви би следвало да са, по какъв начин би следвало да е организиран изборния процес. Без да бъде нагнетявано допълнително напрежение. Безпристрастният поглед към този момент дава основание да считаме, че, да, съществуват определени проблеми в изборния процес, но не би трябвало да подхождаме с идеята, че изборите автоматично ще бъдат нечестни, манипулирани. Когато се формулират такива критични забележки към изборния процес, те трябва да се основават и на факти. Та по отношение на предстоящите избори. Очевидно темата за машинното гласуване остава във фокуса на вниманието. Тя неслучайно застава, защото бяха извършени промени в изборното законодателство в последния момент", подчерта тя.

Според нея това не е добра тактика.

"Защото дава основание на политическите партия да изразят всички свои притеснения и опасения. Да, можем да кажем до определена степен, че бяха направени така. Всъщност аз имах възможност да наблюдавам пряко работата на правната комисия, дискусията, в която участваха всички политически партии. Има няколко детайла, които трябва да откроим в този момент. От една страна политическите партии, които влязоха за първи път в народното събрание, имаха желанието да прокарат идеи, обещания, които бяха представили на своите избиратели, допълни Нушева в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Твърде амбициозно подходиха към това да прокарат по възможност всички свои, дори и радикални идеи в изборния закон. Това не винаги е възможно и не е добре да се случва, тогава, когато изборите предстоят след около месец и половина – два. Та от тази гледна точка бяхме свидетели на огромен набор от предложения по отношение на всички възможни технологии в изборния процес. Бяха предложени и машинно гласуване, и електронно дистанционно, гласуване по пощата, още редица други промени, които по обясним начин не можаха да намерят своето решение", каза още преподавателят в Софийския университет.

"Когато се извършват съществени промени в изборния процес - трябва да има време за една спокойна дискусия, за оглеждане на всички предложения от всички страни. За разглеждане на детайлите, защото дяволът е в детайлите. Така че от тази гледна точка, ние бяхме свидетели на един ... подход за промяна в изборното законодателство. Всъщност получи се един междинен вариант между много амбициозното желание за промяна в изборния кодекс и извършване на технически промени в изборното законодателство. Трябва да си дадем сметка, че имаше няколко детайла, които наистина трябваше да бъдат променени. Най-вече по отношение на съвместяването на машинното и хартиеното гласуване. Още през есента на 2020 годината, когато пак имаше промени в изборния закон, във връзка с очертаващите се избори", посочи Нушева.

И добави, че промените в законодателството да се извършват след избори, а не след избори.

"Още през есента на 2020, когато се разглеждаше така пак един набор от предложения за промени в изборното законодателство, бе приета една изключително неудачна редакция на закона, при която имахме машинно гласуване и хартиено гласуване. Не трябва да забравяме, че от 2019 г. до 2020 г. бе прието изцяло машинно гласувано", коментира тя.

"Бе приет един вариант за свиване на броя на секциите, в които това да се случи. Кай бе най-големия проблем – изискването данните от машинните разписки или протоколи да се преписват в официалния протокол от изборите, което обезсмисли машинното гласуване на първо място. На второ място затрудни, изключително много секционните комисии. Защото чисто физически може да си представите едни хора, които са на крак от пет сутринта до почти до 12 вечерта трябваше през нощта да преписват в официалния протокол резултати от хартиеното броене на бюлетините и от машинното гласуване", категорична е Ваня Нушева.

А припадналите членове от секционни  комисии тя коментира така: "Това доведе до неволни технически грешки в протоколите и в част от случаите до съзнателното подправяне на изборни резултати в някои секционни комисии. Всички станахме свидетели на коригирани протоколи, което даде основание в част от случаите да бъдат обвинявани членовете на комисиите, че са подправяли протоколи. Освен това станахме свидетели едно предаване на изборните книжа, което продължи още едно денонощие. Този начин на определяне на правила за края на изборния ден, не беше удачен. Той създаде и допълнително напрежение и натоварване на членовете на комисиите и като цяло повишаване недоверието към изборния процес."

"Промяната в изборния закон сега беше наистина належаща. Сега няма да има преписване на данните от машинното гласуване в официалния протокол. Това е разумното решение. По-малко възможности за манипулация, тъй като не се налага да се преписват данните от единия документ в другия документ. На практика, в момента, там където се гласува с машини, членовете на секционната комисия ще попълнят един много общ протокол с по-малко данни и към него ще трябва да прикрепят вече изпринтената разписка, изпринтения електронен протокол. Така ще се нарича протоколът от електронното машинно гласуване. Това е решение, което намалява техническите грешки, възможността за манипулации при отчитането на изборните резултати. И всъщност за да имаме гаранции за едни по-прозрачен, по-подлежащ на контрол изборен процес, в момента е необходимо основните усилия да се съсредоточат върху проверката на това дали коректно работи софтуерът на машината. И освен това има други два много важни детайла. Една добра информационна кампания за избирателите и едно добро практическо обучение за членовете на секционните комисии. Това са трите ключови елемента, които трябва да бъдат изпълнени, за да имаме едно адекватно реализиране на идеята за машинно гласуване", каза още програмният директор на Асоциация "Прозрачност без граници".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК