Доц. Кунчев: Мерките и за индийския вариант са същите, ваксинираните са предпазени

Този щам не се отличава кой знае колко от тези, с които сме се борили досега, посочи още главният държавен здравен инспектор

28.06.2021 | 16:18 Редактор: Десислава Атанасова
Доц. Кунчев: Мерките и за индийския вариант са същите, ваксинираните са предпазени

Този щам не се отличава кой знае колко от тези, с които сме се борили досега, ако прилагаме мерките, които са ни познати досега, до голяма степен ще бъдат ефективни и за индийския вариант. Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той увери -  хората, които са се ваксинирали срещу заболяването, могат да се чувстват предпазени.

"Това е, за да няма тежко протичане на Ковид-19 и смърт, което е повече от достатъчно. Ако ваксините в този вид предпазват от Делта варианта, то е най-вече като предпазване от тежко протичане и смърт. Вършат тази работа чудесно, но те все пак не са равностойни на базисния Ухански вариант в ефекта си върху общественото здраве. Очевидно ще имаме случаи и на имунизирани хора, които се заразяват, но те ще го изкарат по много лек начин“, подчерта доц. Кунчев цитиран от агенция "Фокус".

Той припомни, че по българските граници все още се осъществява контрол.

"Имаме забранителен списък на страни. Много е вероятно днес или утре със заповед да разширим този списък, но е илюзия, ако някой си мисли, че с граничен контрол може да се предотврати внос на въздушно-капков вирус. Можем да забавим и намалим. По този начин влизаме и в противоречие с желанието за възстановяване на индустрията и туризма. Ще търсим правилното сечение“, добави доц. Ангел Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че има много противоречащи си данни по отношение на новите варианти на коронавируса и добави, че в момента се правят множество проучвания.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК