България е на челно място по ръст на строителството в ЕС

След нас са само Румъния и Полша, показват данните на Евростат

17.06.2021 | 14:59 Редактор: Елеонора Танева
България е на челно място по ръст на строителството в ЕС

България е една от малкото страни в ЕС, в която строителният сектор бележи ръст, показват данните на Евростат. Най-силен спад през април отбеляза строителството в Унгария (с цели 7,3%), следвана от Германия (с 4,3%) и Словения (с 3,4%). Най-голямо повишение се отчета в Румъния (със 7,8%), Полша (с 4,9%) и България (с 2,3%).

Продукцията в строителния сектор на ЕС се сви през април, заличавайки част от доброто нарастване през март, докато в рамките на България строителството отбеляза едно от най-добрите повишения спрямо останалите страни членки на съюз, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС се понижи през април с 1.6% спрямо март, когато нарасна с 3,5%, а в рамките на Еврозоната се сви с 2,2%, но след скок с 4,1% през третия месец на годината.

Данните на Евростат показват още, че строителството в България е с едно от най-големите повишения през април спрямо март - с 2,3%.Повишението през март спрямо февруари пък е било с 3,0%. 

Това представлява повишение за трети пореден месец, след като през февруари беше отчетено първо нарастване на строителството в нашата страна от септември 2020 година насам.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК