СГС извади фирма на Божков от "черния списък" по закона "Магнитски"

Могат ли и други санкционирани компании да обжалват?

16.06.2021 | 18:55 Редактор: Жаклина Иванова

Фирма на Васил Божков да бъде извадена от "черния списък“ по закона "Магнитски" и да продължи дейността си. Това реши на първа инстанция Софийският градски съд.  Могат ли компаниите, попаднали под ударите на Вашингтон, да обжалват и трябва ли българските банки да прекратят отношенията си с тези клиенти?

С определението си от 14 юни Софийският съд постановява на първа инстанция, че една от фирмите на бизнесмена Васил Божков, попаднала в списъка "Магнитски“, има право на дейност. А при създаването на каквито и да е пречки от държавни органи и банкови институции, трябва да бъде уведомен Съдът. 

Към днешна дата няма правна рамка, която да направи императивни санкциите по закона "Магнитски“ у нас.

Адвокат Адриан Боянов е категоричен, че компаниите от така наречения "черен списък" няма да могат да изпълняват обществени поръчки. 

"Тези компании няма да могат да участват в обществени поръчки, поне това е заявката на служебния кабинет, а и вероятно в бъдещия закон, който ще бъде приет, ще бъдат разписани подобни разпоредби, да не участват фирми и физически лица", отбеляза той.

Според финансовия експерт Емил Хърсев банките, които имат сметки в САЩ, трябва да спазват ограничителните мерки, за да съществуват. 

В момента текат проверки в Министерството на правосъдието.

"Министерството не е сключвало договори с фирми от този списък, остава да видим второстепенните разпоредители", каза служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

Експертите са категорични – реални последици вероятно ще има и след като бъде приет българският закон "Магнитски". А ако някои фирми не бъдат извадени от "черния списък", са обречени на фалит.

В същото време Цветомир Найденов и неговото семейство, които попаднаха в списъка, излязоха с официално становище до медиите. Те твърдят, че са прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона "Магнитски" лица. А списъкът има ретроспективен характер, обхващащ период от 5 години назад и вероятно по тази причина са включени в него.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК