Проф. Владимир Чуков: Увеличава се влиянието на религията в Близкия Изток

Парите са важни, но има принципи, над които няма как да се прескочи, коментира арабистът

09.06.2021 | 11:20 Редактор: Елеонора Танева
Проф. Владимир Чуков: Увеличава се влиянието на религията в Близкия Изток

Колкото сте по-близо до Йерусалим, толкова по-силен фактор е тя при определянето на политическите действия. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по bloombergtv.bg.

Той представи новата си книга - "Израел между евангелизма и джаафаризма", която изследва генезиса, есхатологията и връзката между тези религиозни течения, както и влиянието им върху събитията не само в региона, но и в съвременните геополитически процеси.

"11-дневната война между Израел и Хамас е буквално следствие и пример за този вечен конфликт, като имаме предвид, че палестинските организации "Хамас" и "Ислямски джихад" са ирански проксита", каза професор Чуков. 

"Европа и особено посткомунистическа Европа е добра хранителна среда за постмарксизма, независимо дали го признаваме или не. За нас всичко е икономика… В Близкия Изток нещата не стоят по този начин. Парите са важни, но има принципи, над които няма как да се прескочи", добави Чуков.

Голямо влияние на религията може да се наблюдава и в САЩ, коментира Чуков – евангелистите в страната са най-големият електорален контингент там, а католическата църква направи много силен демараж с втори пореден президент католик. Религиозната деноминация на всеки един президент на страната може да бъде видяна в тях.

Повече четете в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК