Гръмотевични бури, интензивни валежи и захлаждане за край на работната седмица

Оранжев код е в сила за областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен

28.05.2021 | 07:10 Редактор: Тодор Петров

Захлаждане в следващите часове и предупреждение за очаквани интензивни валежи в цялата страна. Оранжев код е в сила за областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Там се очакват гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи с количества до 40-45 литра на квадратен метър. 

Ще има и условия за градушки. За останалата част на страната е в сила жълт код. 

Ще се събудим с температури от 13 до 18 градуса. Облачността над страната ще бъде значителна. Преди обед ще превалява и прегърмява над западните райони. Силни гръмотевични бури се очакват в столицата и на юг около Благоевград, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова

Следобед дъждовните облаци ще се преместват на изток и валежите постепенно ще спират. В следобедните часове ще духа силен западен вятър със скорости до 40 километра в час. Дневните температури ще достигат стойности от 19 до 24 градуса, в района на Сандански - до 27. 

Предупреждаваме за жълт код за опасно време в няколко района - Плевен, Ловеч, Велико Търново и Габрово. Има опасност за силни гръмотевични бури, бурен вятър, локални кратко.

Облачно с валежи и гръмотевици ще бъде времето над Западна Стара планина, Рила и Пирин. Следобед облаците ще се разкъсват. Вятърът по високите части, над 2200 м, ще бъде силен от северозапад до 60-70 километра в час.

В събота ще се радваме на топло и слънчево време. Превалявания се очакват в района на Кърджали и Добруджа. В неделя валежи ще има по морето и в западните райони. В понеделник от северозапад ще проникне хладен въздух. Ще има и валежи и гръмотевици, като по-интензивни ще са те в Югозападна България и Централна Дунавска равнина. Във вторник над страната ще се задържи дъждовно и хладно за сезона.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК