Зелените салати по столичните пазари са пълни с ешерихия коли и други бактерии. Това показва проучване на "Активни потребители" в разгара на пролетния сезон.
Оказва се, че освен нитрати, в зелените салати могат да бъдат открити и сериозни бактерии, а процесът на замърсяване може да стане на всеки етап - от засяването до транспортирането.
"Ешерихия коли - това е един конкретен бактериален вид, който обичайно, всеки човек го има. Той е част от чревната микрофлора", каза д-р Сергей Иванов.
Заедно с д-р Иванов тествахме за ешерихия коли зелена салата, закупена от столичен пазар.
"Вземаме, това се нарича "суап“ и започваме да трием около оста на салатата. Отвън и също така отвътре. Това е най-лесният начин за вземане на проба за микробиология от листен зеленчук. И така, тази проба е взета вече. Това е диагностична среда, която, ако вътре има ешерихия коли, се променя цвета. Сега отива и се инкубира на по-висока температура в термостат", обясни той.
За получаването на крайния резултат са необходими между 24 и 48 часа. 24 часа по-късно резултатът е готов. Тестваната салата се оказа напълно чиста от ешерихия коли. Въпреки всичко, опасността не е за подценяване.
Специалистите съветват да не закупувате салати с кафяви петна по листата или такива, които видимо не изглеждат свежи. И да не забравяте много внимателно да ги измиваме преди да ги консумирате.
Надя Антонова помага на своя приятелка с продажбата на плодове и зеленчуци на столичен пазар. Споделя, че ѝ е по-трудно да запази салатите свежи и чисти не в градината, а щом пристигнат на самия пазар.
Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК