Историите ON AIR

Неделя от 18:00 часа
още

Историите ON AIR: ЗАКЛЕХ СЕ!

Когато се кълнат, хората призовават Бог за свой свидетел, казват теолозите

01.05.2021 | 20:45 Редактор: Жаклина Иванова

"Клетва“ е една от най-тежките думи. Тя е тържествено уверение, че казаното ще бъде изпълнено, че изреченото е достоверно. Клетва дават – президент, премиер, депутати, министри. Те обещават в името на държавата да спазват Конституцията и законите на страната, и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Клетва полагат военни, юристи, лекари все в името на нещо свято.

"Това са изричане на неща, от които човек не бива да се отклонява. Не защото някой ще го вкара в затвора, а защото качеството му на човек не разрешава да постъпваш по този начин.“ Това казва деканът на Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски“ проф. д-р Даниел Вълчев.

"Винаги изпитвам гордост, когато застана и погледна аудитория, пълна с деца, които шептят или произнасят Хипократовата клетва след декана! Това е емоция! Една гордост, че още двеста човека примерно стават лекари, че още двеста човека се вричат в тези ценности.“ Това сподели ректорът на Медицинския университет София акад. Лъчезар Трайков.

"Думите имат огромно значение в медицината, в психологията, особено в моята професия – психотерапията. Думите действат като условен сигнал, най-малко физиологично казано, но както казва народната поговорка: "Казана дума, хвърлен камък.“ или "Език кости няма, но кости троши“. Или както е казано в Библията: "Който владее думите, владее себе си“, добави психиатърът  и психотерапевт д-р Владимир Бостанджиев.

Когато се кълнат, хората призовават Бог за свой свидетел, казват теолозите. Затова в обикновения живот подобно действие не се прави за маловажни неща. В Стария Завет пише, че лъжлива клетва не се дават, тъй като осквернява името на Господа. А наказанието за напразно дадено обещание пък ще дойде отгоре.

"В Стария завет клетва има и тази клетва е по една много проста схема. Има винаги заклеван, този, който се кълне, който трябва да обещае. И винаги съществува един авторитет, който е гарант за това, че ще се случи. В Стария завет това е Бог. “, обяснява деканът на Богословския факултет на СУ "Климент Охридски“ доц. д-р Ивайло Найденов.

В отношенията между хората клетва е обвързваща и буди страхопочитание. Затова избягват да дават обети тези, които няма да ги изпълнят, защото ще тежат на рода им.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК