Традицията е нещо, което променя своето съдържание с времето. Това коментира от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН в предаването "Директно".
"Ние конструираме традиция. Тя не губи автентичността си, защото това да боядисаме яйца продължава да е важно. Но например вече няма великденски обредни хора или великденски обредни песни. Те някак си, са отпаднали постепенно с времето", обясни тя.
По думите ѝ пандемията не е променила отношението ни към обичаите.
В разговора взе участие и проф. Ана Кочева от Института за български език при БАН.
Вече е факт в онлайн пространството интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия, която ще представя както пред научната, така и пред широката общественост у нас и в чужбина, езикови и етнографски материали, аудио- и видеозаписи, а също и галерия от снимки, свързани с кулинарната култура на българите като част от националната идентичност.
Вижте целия разговор във видеото.