Иван Гарелов: Няма да има правителство в този парламент

По-вероятното е да има нови избори, смята журналистът

26.04.2021 | 18:30 Редактор: Таня Харизанова

Преди да се стигне до изборите общото настроение и мнение беше, че протестите са си отишли напразно и че хората вече са се отказали и управлението на Бойко Борисов, добро или лошо, няма как да се бутне. И много хора, които са против Бойко Борисов, казват, какъв е този народ, какво е, що е. Обаче, резултатите от изборите, изненадващи, като цяло говоря, за едни повече, за други по-малко от участниците, но като цяло, бяха изненада, защото все пак първа партия е ГЕРБ. Но като цяло тези, които са против управлението, досегашното, са повече. Това каза в предаването „Опорни хора“ журналистът Иван Гарелов.

Повечето хора все пак са предпочели партии, а това, че тези партии помежду си не са се разбрали или не могат и сега да се разберат, това вече е отделен въпрос.

Виждаме продължението на тази история. Сега в парламента ние не знаем точно накъде отиват нещата, ясно е, че няма да има правителство в този парламент или ще е за много кратко, по-вероятното е да има нови избори. Аз това съм твърдял от самото начало, защото „Има такъв народ“ не би трябвало да изпуска шанса.

Колкото по-рано се проведат извънредни избори, по-може да се случи. Колкото повече се бавят, шансовете намаляват. Борисов това го знае прекрасно. Заради това неговата тактика е колкото може да протака. Вие видяхте, че се мотаха, те знаеха, че няма да имат правителство. Защо тогава не се отказаха веднага? Сега се присмиват на „Има такъв народ“, че са страхливци. Защото имат интерес да няма служебен кабинет. Това за тях е най-лошият вариант. И докато трае това надхитряне, мисля, че и едните, и другите знаят прекрасно за какво става дума, по-скоро е за публиката, защото има наивни хора, не можем да отречем.

В цялата тази история основният извод, който се налага, е разочарование - ами ние нямаме никаква политическа култура все още. Ситуацията е такава, че няма никаква криза, всичко е нормално, това са нормални демократични процедури, не се е закучило някъде. Всяко си следва своя ход, всичко се извършва съгласно законите, Конституцията и така нататък.

Въпреки това ние го направихме да изглежда в очите на хората като някакъв хаос. Ако имахме тази политическа култура нямаше примерно една ваша колежка да задава въпроса "Защо пък Бойко трябва непремеменно да отиде в парламента, не може ли негов заместник?". И тя беше искрено учудена, защо пък настояват да е той, а пък неговият заместник не може. Всъщност, така е по цял свят. Когато говорим за Английския двор, съъщо има традиции. Спазването на процедурата е белег на политическа култура.

Цялото интервю гледайте във видеото!