Черната химикалка в Бургас се оказа техническа грешка

За кратко изборният процес в секция 14 в училище "Княз Борис” беше преустановен

04.04.2021 | 19:55 Редактор: Жаклина Иванова

В Бургас е подаден сигнал за нарушение за гласуване с черен химикал. За кратко изборният процес в секция 14 в училище "Княз Борис” беше преустановен, докато са иззети всички черни химикали. Сигнал, че в градска секция се гласува с черен химикал подава председателят на комисията. 

"Техническа грешка просто, химикалът вън е син, а вътре черен", заяви председателят на СИК Гергана Стоянова. 

"Тъй като изрично в Изборния кодекс е записано, че вотът се отразява със син химикал, ние се обадихме на ЦИК да питаме какво правим, защото формално това, което би приравнило вота им към недействителен, е черен химикал", сподели Елка Стоянова, председател на СИК. 

След като проблемът беше изчистен, а черните химикали прибрани, гласуването продължи нормално. А изборният ден в ковид секцията в държавната болница приключи до обяд, когато гласуваха всички 91 пациенти.

"Тежко е за пациентите, защото повечето са със задух, с кислородни маски и за тях е тежко и за нас е тежко като ги гледаме", допълни Марияна Велкова, член на СИК в Ковид-19 секцията в УМАЛ Бургас.

По обяд в градските секции в Бургас се извиха опашки въпреки дъжда. В много от тях имаше възможност за машинен вот. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов по традиция гласува в "Меден Рудник", но той избра традиционния начин – с хартиена бюлетина.

"При ръчното няма софтуер който може да се манипулира. Нито има специалисти от Венецуела, които да подготвят машините за гласуване", заяви Симеонов.  

Лидерът на "Воля” Веселин Марешки гласува в Златни пясъци. Той призова хората да гласуват за по-добър живот. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК