Прясното мляко у нас масово е с добавено сухо мляко. От изследвани 17 вида, 7 са с установено съдържание на така наречената "млечна пудра". За измамата сигнализират от "Активни потребители".
Семейството на Стелияна се занимава от години с производство на мляко и млечни изделия. Атмосфера.
"В нередки случаи не са разграничени имитиращите продукти от натуралните, но могат да се разграничат съвсем ясно като аромат, текстура. Сиренето трябва да е твърдо, да е без шупли, да е с кремаво-жълт цвят. Кашкавалът трябва да е жълт и твърд, но в същото време еластичен. Съвсем друг е ароматът на истинското от имитиращия продукт", каза собственикът на мандра Стелияна Стоянова.
От изследвани 17 марки българско прясно мляко, в 7 от тях е открито съдържание на сухо мляко в диапазона 50-85%. При други 3, то е над 85 на сто. СНХ: д-р Сергей Иванов – Асоциация "Активни потребители" –
"Добавянето на сухо мляко не е забранено и то не прави млякото отровно. То го прави просто по-ниско качествено. Но то задължително трябва да се отбелязва на етикета, което не е направено. В случая това представлява нарушение на Европейското законодателство, и естествено измама към потребителите, които може би не искат да консумират сухо мляко", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".
От Асоциацията на млекопреработвателите определиха изследването като спорно.
"Първо трябва да се вземе по определен начин пробата. След което трябва да се направи анализ по определен акредитиран метод в определена акредитирана лаборатория. Когато тези 3 неща се направят по правилния начин и изводите могат да бъдат взети като достоверни, тогава могат да се правят такива твърдения", категоричен е председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов.
Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК