В Благоевград отбелязоха "Масленица" - руския вариант на Сирни заговезни

Празникът датира от езическите времена, когато предците ни се покланяли на слънцето

13.03.2021 | 14:22 Редактор: Никола Симеонов

Руската общност в Благоевград отбеляза празника "Масленица". Ритуалът е идентичен с българския Сирни заговезни. Заради пандемията тази година тържествата бяха ограничени.

Празникът датира от езическите времена, когато предците се покланяли на слънцето като източник на светлина и топлина. Кръглата палачинка е традиционна за Масленицата.

"Палачинката символизира слънцето - тя е кръгла и в същата седмица има много веселби и гуляния. Така народът се отървава по един начин преди 40 дневния смирен пост", сподели председателят на Руския културно-информационен клуб в Благоевград Вктория Богданска.

Кулминацията на празника е изгарянето на куклата, в която на листчета са записани всички лоши неща, случили се през годината. 

"Хората да си напишат на едни листчета всичко лошо което им се е случило през годината – болести – интриги в работата – ето сега вирусът който е епидемията искаме да я изгорим ! Тази кукла символизира зимата след това се прави огън на който се изгаря и така изгаряме всичко лошо и посрещаме пролетта", заяви Оксана Данаилова.

С надежда за по-добра година днес руската общност изпрати зимата и посрещна пролетта. 

"Надявам се догодина да няма никакви мерки и хората да дойдат да се повеселят да се отпуснат и да посрещнат пролетта и да посрещнат хубавото", добави Данаилова. 

Заради ограничителните марки празникът премина само като възстановка на ритуала.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да си го празнуват в Русия! Сигнализирай за неуместен коментар