fallback

България е получила потенциално опасна партида ваксини на AstraZeneca

Проверяват ги заради смъртен случай в Австрия

10.03.2021 | 21:30 Автор: Искра Ангелова

България е сред 17-те страните получили дози ваксини от партида на AstraZeneca, която е подложена на проверка. Причината – в Австрия са установени два случая на усложнения след имунизация от тази партида. 

В първия случай смъртта е настъпила 10 дни след ваксинирането, а пациентът е диагностициран с множествена тромбоза. Въвв втория случай имунизираният се възстановява от белодробна емболия. 

В съобщението на сайта си Европейската агенция по лекарствата посочва, че към момента няма индикации, че ваксинацията е причината за тези състояния, които не са посочени като странични ефекти от употребата на AstraZeneca.

Пратката от 1 млн. дози е доставена в 17 страни от европейския съюз. Това са Австрия, България, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция. До вчера в агенцията са получени още две съобщения за тромбози след ваксини от партидата. 

Отбелязва се, че освен Австрия, решение да спрат използването на ваксини от нея са взели също Естония, Литва, Латвия и Люксембург. Въпреки че на този етап дефектът в качеството се счита за малко вероятен, партидата се изследва, посочват от агенцията.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback