Думи на Левски оживяха на билбордове в столицата, но спекулираме ли с Апостола

България почете паметта на Дякона

18.02.2021 | 19:35 Редактор: Никола Симеонов

Думи на Васил Левски оживяха на билбордове в столицата. Инициативата се реализира в навечерието на 19 февруари, когато се навършват 148 г. от гибелта на Апостолa на свободата.

"Спекулираме с образа на Левски и в същото време паркираме върху гроба му за 1 лев на час зелена зона. Левски е най-големият кошмар за нашите управляващи днес. Ние сме изоставили неговите философски възгледи за свободата и народността", каза писателят Николай Иванов. 

И все пак с вяра и надежда малки и големи отдават почитат на Апостола на свободата. И споделят, че уроците и посланията, които ни е оставил са вечни. 

Даромир живее в Германия, не пропуска възможност да се отбие до паметника на Левски и да положи цветя. Днес часове преди да отлети, той отново сведе глава пред Апостола. 

"Аз живея в чужбина и днес си тръгвам за Германия, за мен беше чест да направя това. Ние сме във времето и времето е в нас, трябва да се борим за свободата, да не сме роби, да си помагаме", заяви Даромир.

"Трябва да бъдем преди всичко хора, добри и да живеем свободни и да мислим доброто и на себе си и на всички" споделя Блага Игнатова от частно училище "Д-р Петър Берон".

Свободата като усещане на духа – така потомката на Дякона - Христина Богданова, определя Левски. За съжаление обаче, в днешно време тя не смята, че много хора са свободни. 

"За съжаление, малка част от българите сме свободни в този смисъл, в който е разбирал Левски. Има българи, които са достойни, но за съжаление преобладава много страх, липса на кураж. Не трябва просто да премина през живота, а да има смисъл от това, което правя, светът не започва и свършва с един човек. Единствено хората, които обичат живота по този начин, могат да изберат да се откажат от своя в името на по-голяма цел - българите да бъдат свободни", казва тя.

Признава, че толкова години след гибелта си той успява да ни обедини, и е на мнение, че всеки носи частица от него. Христина казва, че е горда българка, но днес вижда много неправда, което я натъжава.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК