Фандъкова: Незаконен кабел е убил 16-годишния Людмил

Дължим много ясни отговори на близките му, заяви кметът на София

17.02.2021 | 12:41 Редактор: Тодор Петров

Отговорността за трагичния инцидент, при който 16-годишно момче загина от токов удар, е на администрацията на район "Триадица" и на ЧЕЗ. Това стана ясно от извънредна пресконференция на кмета Йорданка Фандъкова. 

Кабелът, убил момчето, е прокаран незаконно и води до един от павилионите на територията на болницата "Свети Иван Рилски". А договорът , сключен с ЧЕЗ, "бил на една хвърчаща бележка". Самият павилион пък изобщо не бил въведен законно в експлоатация.

Шахтата убиец е общинска и е обслужвала светофарната уредба, но "прехвърлянето на топката" между институциите продължава. Кабелът не е бил отстранен, защото "не се е знаело къде отива".

Младежът е починал от сърдечна и дихателна недостатъчност.

"Пред паметта на Людмил и пред близките му дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат разкрити", посочи Фандъкова.

От думите ѝ стана ясно, че за нито един от преместваемите обекти около мястото на инцидента - общо пет, няма нужните документи, тоест те са незаконни.

Имаме подавано напрежение на напълно незаконен обект, заяви Фандъкова. Кабелът е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия. Столичният кмет обясни и че това е станало на база на "хвърчаща бележка" от 2011 година, на базата на която се сключва договор за присъединяване.

А рано тази сутрин протестиращи се събраха пред сградата на общината в София, за да не допуснат до работа столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

"Постоянно някакви булеварди ремонтира, реже ленти, а в същото време хора умират, вървейки по тези булеварди. Според нас Фандъкова не прави нищо освен да насочва пари и обществени поръчки към правилните фирми", сподели една от протестиращите. 

Недоволните поискаха оставката на кмета на София, но неуспешно.  Кметове настояват за регистър, от който лесно да се проверява кой стопанисва съоръженията. Първите запитвания от район "Слатина" чакат своя отговор още от 2017 г.

"Има шахти, които просто не могат да си намерят собственика. Затова имаме нужда от този регистър. И от заповед, когато не се знае на кого е шахтата да бъде затваряна", заяви кметът на "Слатина" Георги Илиев.

За разлика от регистър за шахтите, регистър за преместваемите обекти като лафките има. Според общинския съветник Борис Бонев обаче, дори при задействани проверки, нещата няма да бъдат доведени до край.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
А кой проверява незаконните кабели бе фъндурник ***. Сигнализирай за неуместен коментар